Tehnički kutak > Tuning skutera
Ulje za getribu
dino_sk:
--- Citat: 3alfa3 - 03 Siječanj, 2009, 14:00:46 ---Aj da vidim, koja ulja za getribe vasih skutera koristite.
Ja sam danas (konacno) nabavio litru idealnog ulja (API GL-4 75W/90).
Radi se o polusintetskom ulju namijenjenom getribama koje zahtijevaju API GL-4 specifikaciju (kao one na skuterima) i viskoznosti 75W sto zahtjeva Piaggio za svoje getribe.
Platio sam 85 kuna litru, a bolje od toga postoji samo potpuno sintetsko ulje, ali je puno preskupo i ne opravdava cijenu.
--- Kraj citata ---
ides mi na zivce sa svojom savršenošću :toothy9: :toothy9:
2TDottore:
neznam kak su skuteri vozili prije 10 i vise godina kad je bilo par ulja na trzistu a danas ih ima na stotine a duplo dulje su trajali nego ovi danasnji a mi pricamo danas o savrsenosti.Tu nekaj opako nevalja :laughing11:
SlowRider:
Malo mi je cudna preporuka ulja za getribu od Yamahe :icon_scratch:
Inace sam primjetio da se na svakom piaggiu lakse okrece straznji kotac kada ga zavrtim rukom. Vjerojatno ovisi o prijenosnom omjeru i ulju.
Na jednom skuteru koji ima jako kratku getribu i hipernol po ovoj hladnoci zadnji kotac se jedva okrece, treba se malo pomuciti da se pokrene. Kada se ugrije masina onda nema problema.
igor.sb:
cudno, ovo sto sam napisao je za srku
3alfa3:
API oznaka je oznaka kvalitete. Sto je broj veci, kvaliteta ulja je visa. Ali to treba uvjetno shvatiti.
Trebalo bi koristiti onaj API kojeg proizvodjac preporuca osim u situacijama kada proizvodjac ulja navodi da njegov API koji je veci od propisanog moze zamijeniti i nizi API.
Evo citata covjeka kojem su ulja struka:
...u zadnje 2g imas hrpu ulja koja nemaju EP aditive na
kiselinskoj bazi pa nisu opasna za sinhrone od bijele kovine. Recimo sva
sint ulja 75w90 koja su pravljena za TDL (total drive line) su API GL5 ali
mogu i u getribe koje zahtjevaju GL3 ili GL4 ili svi polusint i sint motuli
su npr GL4/GL5 (zadovoljavaju obje norme)
Oznaka viskoziteta znaci za koji je raspon vanjskih temperatura ulje predvidjeno. 75W ulje je rijedje od 85W pa je pogodnije za hladnije vrijeme, ali i to se ne uzima proizvoljno nego po preporuci proizvodjaca getribe.
Sto su zracnosti vece, to bi gusce ulje bilo prikladnije i obrnuto.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju