Tehnički kutak > Garaža
Yamaha Zuma
mic:
Da, uvijek na tom karbu.
14mm
matija84m:
Bilo bi pozeljno prebacit se na 17.5 kad vec vozis 70ccm.
Dok je za 49ccm sasvim dovoljan.
mic:
U pravu si, drago mi je da si to predložio.
O 17,5mm karbu već dugo razmišljam, znam da bi doprinjelo performansama i hlađenju motora uz vjerojatno neznatno povećanje potrošnje jer i sa sadašnjim karbom Zuma nije štedljiva.
Sa sadašnjim Tk karbom se baš lijepo vozio motor, nije bilo nikakvih problema i zato sam ga toliko dugo vozio bez zamjene karba s nekim drugim.
Još jedan razlog zašto izbjegavam zamjenu karburatora je to što Zuma ima dvije sajle koje su povezane na "polugu" na karbu.
Nema klasičan sistem kačenja sajli kao kod dellorta i drugih karbova.
Jedna sajla povlači pri okretanju ručice gasa dok druga sajla vraća "polugu", a ujedno s time klipić u karbu pri otpuštanju ručice gasa.
Pri ugradnji van serijskog karburatora poput dellorta 17,5 morao bi eliminirati tu sajlu gasa za vraćanje jer kao što svi znamo to nije potrebno kod dellorta.
Problem koji tada nastaje je taj da se onda ručica gasa može okretati prema naprijed - znači npr prilikom kočenja i odupiranja od ručicu gasa ručica bi se počela okretati u kontra stranu i dodavala bi gas.
Taj problem se može riješiti bušenjem kučišta ručice gasa i dodavanjem šarafića koji će spriječiti kontra okretanje ručice gasa ali da budem iskren ne bi htio bušiti kučište jer se treba bušiti baš na vidljivom mjestu.
Drugo riješenje također postoji, a to je da se kupi druga ručica koja je namjenjena baš za konverziju na sistem gasa samo sa jednom sajlom - vidio sam da postoji to baš za Zumu sa neke američke stranice.
Tu opciju promatram već neko vrijeme ali ručica košta oko 50 dolara s time da tu fali još sajla i trebao bi tada nabaviti novu gumenu navlaku za ručicu gasa jer ovu originalnu staru 20 godina ne bi nikada mogao skinuti.
Te uz to sve trebao bi uzeti dellorto 17,5 karb sa čokom na sajlu + sajlu za čok i pripadajuću ručicu.
Sve to spomenuto u sumi daje popriličan iznos koji je za mene trenutno pre velik.
Zbog toga svega navedenoga sam se odlučio da pokušam dati još jednu priliku starom TK karbu da se pokaže dobrim uz novi set dizni s kojim ću nadam se uspjeti naštelati idealnu smjesu.
zvonkec92:
Ako si sa tim karbom i dobro poslozenim prenosom te bacvicom od spuha uspio nagurati 100 GPSa mislim da uopce nema potrebe za vecim karbom. Tvoja zuma s bacvom ide bolje nego moj rally sa puno vise čuning gluposti na sebi
Vragolasti Denis:
Kako samo uspijevas 100gpsa sa bacvom na minareliu.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju