Tehnički kutak > Garaža
Aprilia Sr 180 by:Fadil aka ŠTAP&KANAP Čuning
Fast Nrg:
:icon_thumright:
ditek:
:BangHead:
Ajde da jos jednom ponovimo gradivo, jerbo vidim da nikom nije nis jasno.
1x kiler SR50 + ventilator
1x kiler Runner 50
Zašto? Kiler od SR50 nije dosta velik da bi hladio 180 mašinu. Da je, onda bi i u originalu bio gore. Kuvanje zagarantirano.
Original SP180 kiler NE STANE pod prednju plastiku bez rezanja i kemijanja.
Rješenje 1. Dodati ventilator na SR50 kiler. Rješenje je bezveze jer bu ventilator stalno vrtio jadan. Kao što na autu imaš kiler, a ventilator se pali samo po potrebi (rijetko).
Rješenje 2. Dodati još jedan manji kiler iza prednjeg kotača. Ukupna površina će bit nešto veća nego sam SP180 kiler.
Konačno rješenje - 2 kilera od 50ccm za normalno hlađenje, a ventilator samo kao dodatna sigurnost.
Uz sve to, na SRki je jedno 40% kilera prekriveno plastikom, zrak dobiva samo kroz one dvije škrge.
Ajde da definiram pojam KUVANJE - optimalna radna temperatura 2t lc mašine je 65-75 stupnjeva. Temperatura preko 80-85 stupnjeva je po meni već problematična i to je meni kuvanje. Recimo kao da ti auto stalno radi na 100-110 stupnjeva, a radna mu je 90 stupnjeva.
I sad ja neznam kome kaj nema bit jasno :icon_scratch: uostalom, kako su pero i dario rekli, lako je stavit termostat i nema baš nikakvih problema, može bit i kiler od mercedesa w124. Zašto ne? Motor je i tako rastavljen, sustav hlađenja se i tako slaže, crijeva se i tako režu.
Prošo sam istu stvar na zipu, s jednim kilerom je bio na 75- 85 stupnjeva. Stavio ventilator od kompa kaj puše ko mrtva baba i spustio temperaturu na 70-75. Stavio drugi kiler i sad je i bez ventilatora temperatura 65-70 stupnjeva. Zašto mučit motor i gubit performanse kad je rješenje tako jednostavno?
CoK:
Vi ste smesni :toothy10:
Termostat otvara na 70 stupnjeva a termoprekidac pali vent na 82 - 86 mozda stupanj gore dole dakle radna temperatura je izmedu toga. Stavite 2 kilera i doc je stavljo 2 i to od srke i to pod masku i stalo je. Srka ima LC masku sa 4 otvora, ac ima 2 samo. Na zipu je trebala manja temp jer se vrti ko lud, ovaj ce se vrtit ako nesto preko serijskih okretaja tako da ne treba razbijat glavu previse oko hladenja jerbo nije to diesel. A i na vecim temp bolje karike brtve :glasses9:
Btw kileri su bili jedan ispred drugoga
ditek:
Ti si smešan.
Odi edukuj se
vent se pali na 82 i? Kazem da je preko 80 kriticno i tad se ventilator pali. A termostat ima 60 i 70c. Termostat otvori kad se postigne radna temperatura a to je znaci 60 ili 70c nikako više. Sve kako sam i reko.
Sad ne kuzim kaj si reko? Fadil nesmije stavljat 2 kilera ali doc ih je stavljo 2 i to je super? Di je razlika?
Maska sa 4 otvora je pardon, i onda pogledaj kolko kilera je prekriveno plastikom. Eno butinova srka s drevom ode u crveno na solidumu nakon 10min.
karike najbolje brtve pred cvikanje da, samo koliko dugo..
CoK:
Sta si se uzj#bo ti sad? Jesam nesto krivo napisao? Imas mengu? :dontknow: jesam tebi napisao da si smjesan? Jesam te prozvao? Stavi ih 7 sta se mene tice, napisao sam kako su drugi radili. I biodje s tim srpskim forama, nemam se ja sta edukovat, dok su se slagale te masine u pjescaniku ste se igrali.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju