Ostalo > Razne offtopic teme :)

Alati

<< < (183/239) > >>

PchelaUbica:
A koliko su baterija i punjac?

3alfa3:

--- Citat: Corector - 27 Studeni, 2021, 06:36:09 ---Vjerovali ili ne, matice radilice trazi promjenjivu silu zatezanja, ovisno o stanju navoja, i navoja matice koji se svaki put trosi
--- Kraj citata ---

Ako cemo postovat struku do krajnjih granica, matica na radilici bi trebala bit jednokratnog karaktera. Radilica je tvrdji materijal, navoj na matici je ono sto se haba i deformira. Upravo je ta deformacija ono sto sprecava odvrtanje - stegni preslabo, nema frikcije, otpustit ce se. Stegni prejako, sjebao si navoj. Propisno stezanje je puno blize ovom drugom scenariju.
Ali, iz iskustva mogu rec da sam (dok sam imao skuter) nebrojeno puta odvrtao i stezao istu maticu variomata (stezao kilokljucem na propisanu vrijednost) i nikad nije bilo problema.

Neke matice/serafe cesto stezes, dobijes feeling koliko treba stegnut. Na primjer, na 2 auta sam mijenjam kotace ljeto/zima. Stegnem gedorom, a zavrsim sa kilokljucem. I u pravilu kilokljuc okrene svaki seraf vrlo vrlo VRLO malo, par stupnjeva i tako na svakom serafu - ocito imam feeling za to jer sam to cesto radio i uslo je u "memoriju misica".  Praksa je praksa, sto se vise i dulje sluzis rucnim alatom, to ces imat vise feelinga sto je ispravno, a sto nije, ali, kilokljuceve koristim i dalje, zasto ne kad ih imam (umjereni su dobro i "lazu" unutar tolerancija, debelo unutar). Isto vrijedi i za maticu osovine zadnjeg kotaca na motoru kao i prednjoj osovini: kilokljucem samo uspijem dobit jos mrvicu, ali svejedno provjerim kilokljucem. Gotovo nikad kiloljuc ne klikne bez da mrvicu okrene, ak ose to desi, otpustim pola kruga do krug i stegnem ponovno. NIKAD ne otpustit samo malo i ostavit tako, navoj treba imat zavrseno stezanje samo u smjeru stezanja, nikad otpustanja (upravo ta frikcija o kojoj govorim).

TIP:
tvrdoca materijala navoja (uz naravno velicinu) diktira i moment stezanja. Treba postovati i tvrdocu materijala i ne korisiti "premekane" ili "pretrde" serafe/matice, jer, ispravna tvrdoca stegnuta na propisanu mjeru ce napravit to da laganom deformacijom to ostane zaserafljeno kako treba. Primjer:  pretvrda matica ili seraf se nece ispravno deformirati (navoj) ako se stegne na moment koji je propisan kada bi ispravna tvrdoca bila koristena. Vec sam zaboravio u postotku do kud se steze, ali, obzirom na tvrdocu materijala, sve se steze prilicno jako i malo preko toga vec dovodi do stete. Stegnes li slabije, nema dovoljne frikcije i velika je sansa da ce se otpustit. Tu igra nesto tipa loctite, ali prvenstveno treba opteretit navoj za onu silu stezanja za koju je i predvidjen.

Pulss:

--- Citat: Corector - 27 Studeni, 2021, 14:13:30 ---Ufff, radio sam s 3x vecom mrcinom, pa to je sila razarajuca. Mogu mislit kako ovaj mali samara.

--- Kraj citata ---
Mi ovo imamo na poslu 1 col prihvat 2400nm, ruke trga a nakon par minuta krene zvonit u usima, izbjegavan ga kad god mogu, sotona.

Al ovaj mali ima 339nm, a doslovno di se god zavuce ruka moze stat i on. Ima regulaciju brzine 1-4, s tin da na 4 kad zavidavas cin prvi udar odradi, stane. Idealno ako nesto moras sa moment kljucem stezat. Sve oko skutera mozes sa njin, mada je overkill za to. Za auto savrsen ;D

Inace milwaukee ima "dosta lose" baterije, ameri se masovno bune da in crkavaju u roku godine dvi.
Ima ducan u de koji radi sve baterije za ove velikane tipa makita, dewalt, milwaukee, bosch za dosta manje para, a kvalitetni su, cak imaju i upgradeane neke, tipa 2ah 12v od milwaukee je u njih 3.5ah, 2ah oem je 250kn a 3.5ah je 150kn.

Tako da su me baterije izasle 300kn i punjac je cca 300kn.

Corector:
Istina ovo za "memoriju misica", i kilo kljuc je tu da dotjera pokoji ° i ostavi maticu u smjeru zavrtanja.

@Pulss bitno da postoji upgrade :D Koja je to lakoca serafanja s tim makinama, zaista sam dozivio revoluciju prilikom prvog susreta.

challenbeen:
Jel tko zna di ima ovo jeftinije za nabaviti? čak mi je i cijena od 600 kn okej za ovo sve što se dobijem, ali reda radi pitam... ovako nešto bi mi dobro došlo za organizaciju samog alata i vijaka koji sve doma imam...

https://trgovina-ifs.hr/artikli/radionica/nosaci-alata/nosac-za-alate-i-vijke-ultimate/

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju