Sve za skuter!! MS Trgovina - Akcija

Autor Tema: Blokada za skuter  (Posjeta: 6869 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline MS portal

  • VIRTUALNI ČLAN
  • Tržnica : (0)
  • forumski pješak
  • *
  • Postova: 0
  • VIRTUALNI ČLAN
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
Blokada za skuter
« : 26 Rujan, 2007, 19:25:38 »
  

      Evo još jedna vrlo zanimljiva tema o kojoj sam odlučio pisati su blokade i dozvoljena brzina skutera od 50km/h. Budući da u HR taj zakon nije dugo na snazi  ima još dosta skutera koji idu preko dozvoljene brzine, a dok vam skuter ide preko 50km/h ne možete proći tehnički pregled i s time ne možete dobiti tablicu. Lijepo vas metnu na valjke i po gasu da vide koliko ide. To testiranje traje nekih 10 sekundi pod punim gasom...  

 

Ja ću ovoga puta obraditi 3 načina efikasnog blokiranja skutera na ograničenu brzinu.

 

1. Način  

Blokiranje variomata

 

    To je jedan od najefikasnijeg načina i nema nikakvih problema na tehničkom pregledu. Princip je jednostavan. Kada skinete deklo variomata i odšarafite variomat skinete ventilator i kliznu ploču po kojoj skliže remen, skinete remen s radilice i vidite variomat i piksnu koja prolazi kroz njega i to sve je nataknuto na radilici. Variomat i tu piksnu ne treba vaditi , to ostavite kako je. Sada na tu piksnu nataknete taj mali prsten koji ima unutarnji promjer isto kao i vanjski promjer piksne. Prsten je taman da se da lagano nataknuti na piksu , a debljina ovisi o jačini skutera i dali imate nešto od tuning dijelova na njemu. Ovaj dio s tuning dijelovima vrijedi za sva tri načina znači blokadu morate prilagoditi svom skuteru , ali u pravilu je taj prsten debel oko 0.5cm. Može biti i malo deblji ili tanji sve ovisi o jačini motora. I na kraju vratite remen i kliznu ploču i ventilator i sve zašarafite nazad kako je i bilo.

 

 

 

    Da se ne bi zbunili Piaggio ima odvojen ventilator za hlađenje variomata od klizne ploče, dok kod minerelija mašina ima na kliznoj ploči pričvršćene lopatice za hlađenje.

  

 

 

2. Način

Blokiranje karburatora

 

 

    Ovaj način radi na sljedeći način. Skinete poklopac gdje vam ide sajla od gasa,  uglavnom se drži na 1-2 vijka. Izvadite sve kompletno van i onda nataknete na sajlu cijevčicu koja je zarezana između klipića i gornjeg dijela poklopca koji se šarafi na karburator. Da bi to napravili morate malo feder pomaknuti odnosno napeti. I onda stisnete tu cijevćicu s kliještima da se spoje krajevi tako da ne ispadne sa sajle. Sa slika će vam biti sve jasnije možda ovako zvuči komplicirano. I na kraju sve vratite i efekt toga je da ne možete okrenuti gas do kraja jer  klipići i igla se ne podižu do kraja

 

 

   

  

  

 

 

3. Način

Elektronska blokada

 

    Tu nemam što puno pisati. Shema je priložena i na slikama se sve vidi. Princip je jednostavan. Kada dajete gas na motoru magnet se počinje brže okretati oko zavojnica i onda se stvara struja na motoru. Ta struja ima svoju frekvenciju. Jedan dio struje ide na bobinu i CDI koji potom pale svijećicu i ona baca iskru , a drugi dio ide u akumulator i služi za rasvjetu na motoru. Kada ubacite blokadu u električni krug motora njegov je zadatak da pobere višak frekvencije. Kada dajete više gasa motoru i kada su veći okretaji , veća je frekvencija. Na blokadi odredimo pomoću kondenzatora C ili potenciometra P do koje frekvencija da blokada propušta normalno. Kada motor dostigne određen broj okretaja blokada ne propušta veću frekvenciju i iskre ne može bacati više iskru konstantno. Znači motor je zablokiran na određen broj okretaja.

 

    Ova blokada ima prednost da se može paliti na prekidač u bilo kojem trenutku dok to kod mehaničkih nije moguće. Ili je ugrađena blokada ili je izvađena.

   

 

 

 

 

 

 

By Benjamin Kraljić

 

 

Kliknite ovdje da pročitate ovaj članak!
VIRTUALNI ČLAN