Sve za skuter!! MS Trgovina - Akcija

Autor Tema: Koraci za online kupovinu izvan Hrvatske  (Posjeta: 31456 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline balicdim

 • Tržnica : (+7)
 • maxi forumaš
 • *****
 • Postova: 1130
 • Spol: Muški
 • master of transakšn
 • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
 • Mjesto: Osijek
 • Moj Skuter: KTM
 • Moja Kaciga: Nolan N43Air
 • MojSpuh: naTURal
Koraci za online kupovinu izvan Hrvatske
« : 13 Listopad, 2013, 14:07:46 »
Paypal

www.paypal.com
 je vjerojatno najpoznatiji i najrašireniji internet servis za primanje i slanje novca.

 Ostali poznati su moneybookers (kod nas popularan jer omogućava i primanje novaca te isplatu na bankovni račun, visa karticu), alertpay, neteller itd…

 Popularnost i zanimljivost Paypala je što je široko prihvaćen i podržan kao sredstvo plaćanja, a nama je najzanimljiviji zbog prihvaćenosti na ebayu (koji je i vlasnik paypala).


Princip je jednostavan:
 Otvorite account (korisnički račun) na paypalu. Paypalu ostavljate svoje financijske podatke (brojeve kreditnih kartica) i nikome više.

 Refundacija uplate je moguća, ali pritom se uplata refundira na karticu kojom je, putem paypala, plaćeno, a ne na korisnički račun – ako vam netko želi platiti nešto nazad, to nije refundacija - refundacija je samo kada onaj kojem ste nešto platili koristi refund opciju dostupnu mu u sučelju paypala.


Postupak korištenja, registracije i verifikacije kartice je slijedeći:

 Registrirate se na paypal.
 E-mail adresa koju ste unijeli postaje vaše korisničko ime kojim plaćate i kojim ćete, jednom kad bude moguće kod nas, i primati novce.
 Dodajete karticu, po čijem uspješnom dodavanju imate limit potrošnje od 100 $.

Kartice koje provjereno rade su:
 1. VISA – kreditna
 2. VISA ELECTRON - debitna; vezana uz devizni ili kunski račun Erste i PBZ-a te tekući račun Splitske banke. Zabine (premda imaju potrebni kod) i od RBA ne rade za plaćanje online (ako nemaju čip).
 3. MASTERCARD
 4. AMERICAN EXPRESS

Da bi skinuli taj limit potrebno je verificirati karticu - potvrditi da ste njen vlasnik.


Dodavanje i verifikacija kartice:
 1. ulogirate se na www.paypal.com
 2. Profile - Add or edit credit card info
 3. add card
 4. verify card - čime se po uspješnoj verifikaciji skida limit od 100 $.

 Proces verifikacije je proces u kojem paypal naplati 1.95 $ sa kartice koja se verificira, a pod opis plaćanja stavi taj kod koji se onda mora unijeti u sustav => time paypal verificira Vas kao vlasnika kartice, računa. Čime verificirate karticu i dobivate nazad 1.95$.

 Dakle nakon što paypal napiše da je naplatio 1.95$ za verifikaciju i da pogledate na izvodu, pričekate par dana, a ne unosite nasumične brojeve, jer paypal nakon nekoliko pogrešnih unosa blokira daljnje korištenje zbog mogućnosti zlouporabe i neovlaštenog pokušavanja korištenja kreditne kartice.

 4 brojke se pojave kao opis troška na kartici koju ste verificirali.
 npr. 1234PAYPAL--*EXPUSE 47523768632 1.95$
 Znači, ako ste koristili npr. pbz visa electron karticu i imate internet bankarstvo odete na račun, pogledate transakcije i gdje piše paypal (4 broja u gornjem primjeru to su 1234) nešto i trošak 1.95$.
 Ako nemate internet bankarstvo odete u banku i tražite tetu da vam pogleda transakcije i kaže ta ista 4 broja.

 Kartica se verificira jednom, ne 15 puta i princip je isti za sve kartice imali amex, diners, visu (electron) neke druge banke…

 Unesite taj kod jer bez njega nećete dobiti nazad 1.95$ koji služi za verifikaciju i nećete verificirati karticu te nakon što dosegnete limit od 100 $ nećete ju moći vise koristiti.

 Oni koji nisu pozorno pratili i unosili su krivi broj (rezultirajući privremenom ili trajnom blokadom kartice) moraju kontaktirati paypal i objasniti situaciju, te pritom navesti taj 4 - znamenkasti broj.

 Contact us => obrazac na paypalovoj stranici

 Po uspješnoj verifikaciji se skida limit i karticu možete koristiti normalno.

Princip naplate je slijedeći:
 Stanje vašeg paypal računa je 0,00 => drukčije ni ne može biti osim ako vam paypal ne vrati onih 1.95 $ na paypal račun, ali u pravilu stanje vam je 0,00 jer ne možete primati novce.
 Vi, ivan.horvat@gmail.com (ako se ne zovete tako i dalje sve ovo vrijedi za vas ) trebate platiti marko.markovic@gmail.com 55$ za nešto što ste osvojili na ebayu.

 Nakon vaše autorizacije plaćanja, paypal skida izravno sa kartice koju ste odabrali 55$ i šalje ih Marku Markoviću na njegov paypal račun. Ako vam Marko MArković, iz bilo kojeg razloga refundira novac, on sjeda na karticu kojom ste izvršili prvotno plaćanje.
 O svakoj transakciji dobivate mail potvrde.
 Za plaćanje paypal ne uzima naknade, ali ovisno o valuti može obaviti konverziju između valuta u kojoj uvijek nešto sitno gubite.


 Zanimljivost paypala je što pruža i određene mehanizme zaštita kupca, no bitno ih je iskoristiti unutar određenog roka.
 Rok je 45 dana od odnosne transakcije i sastoji se od 2 dijela.
 Postupak ide kroz paypal resolution center – dio paypal sučelja.
 Npr, kupili ste nešto preko ebaya i platili paypalom - nakon mjesec dana proizvoda nema, a prodavač ne odgovara.
 1. Dispute => za vrijeme dispute-a imate, preko paypalove konzole, mogućnost komunikacije sa prodavačem
 2. Ako se javio i riješili ste problem možete zatvoriti dispute i nikom ništa, ali ako nema sreće u komunikaciji onda pokrećete
Claim.

 Claim je zahtjev od paypala da preuzme rješavanje stvari na sebe. Pritom vas može tražiti npr. da pošaljete nazad spornu robu i date broj za praćenje (tracking number) ili traži dokaz prodavača da je uopće poslao i ako on ne može to dokazati, presuđuje u Vašu korist i refundira vam novac.
 Napominjem, poštarinu za vraćanje artikla snosite sami i nitko ne jamči da će biti presuđeno u Vašu korist te se i cijeli proces može odužiti itd… stoga svakako prvo iscrpite ostale mogućnosti.

Confirmed address/Verified account
 Često ćete na ebayu vidjeti da prodavač naglašava da šalje samo na paypal confirmed address. To znači da je Paypal obavio dodatnu provjeru i potvrdio vašu adresu, no to u Hrvatskoj kao ni općenito izvan SAD-a (i mislim Kanadi i V. Britaniji) to nije moguće.
 To što vam piše u paypal sučelju status: verified znači da ste dodali i verificirali kreditnu karticu i ne smije se brkati sa confirmed address.


 Bilo kakve probleme ili upite vezane uz Vaš račun rješavate preko njihovog supporta.
 Imate na njihovim stranicama listu često postavljanih pitanja kao i obrazac za kontakt.
 Moguće je da paypal - u interesu sigurnosti i dodatne verifikacije računa i identiteta zatraži dodatan dokaz - račun s imenom i adresom ili slično...


 Mislim da sam ovime pokrio osnove Paypala i da bi prosječnom čovjeku ovo bilo dostatno. (pretpostavlja se elementarna pismenost i sposobnost razumijevanja osnovnih novčanih transakcija te korištenja kartica.)
 Naravno, ima tu detalja o kojima bi se dalo još dosta, ali to nije ništa presudnoga te ćete ostalo lako i sami otkriti.

« Zadnja izmjena: 05 Studeni, 2013, 11:30:02 balicdim »

Offline balicdim

 • Tržnica : (+7)
 • maxi forumaš
 • *****
 • Postova: 1130
 • Spol: Muški
 • master of transakšn
 • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
 • Mjesto: Osijek
 • Moj Skuter: KTM
 • Moja Kaciga: Nolan N43Air
 • MojSpuh: naTURal
Odg: Koraci za online kupovinu izvan Hrvatske
« Odgovori #1 : 13 Listopad, 2013, 14:09:12 »

EBAY

1. Uvijek računajte da vam je 1$ = 6kn (u današnje vrijeme), jer dolar varira, ako izaberete da vam je 1 dolar zapravo 6 hrvatskih kuna, nećete pogriješiti! Razlika je u nekoliko lipa, te se isplati osigurati se da imate dovoljno sredstava na kartici.

2. Postupak je sljedeći, uplatite na karticu iznos vrijednosti robe koju kupujete ili više novaca (ukoliko planirate kupiti više stvari ili si osigurati sredstva za slijedeće kupovine)

3. Kada imate debitnu karticu i kada ste sredili paypal, idite na ovaj link www.ebay.com (ili bilo koja druga domena) te se registirajte na ebay.

4. Nakon registracije, potrebno je logirati se (prijaviti) na www.ebay.com. Kada ste se logirali, možete započeti s kupovinom.

5. Na Ebay tražilicu upišite naziv proizvoda (na engleskom jeziku) te pritisnite gumb "Search", ja ću navesti primjer za kupovinu Nokie N8, vi naravno upisujete naziv onog što želite kupiti.

6. Kada ste pretražili ebay, izlistat će vam se puno oglasa, sada je potrebno kliknuti na karticu "Buy Now", te nakon toga odaberite "Croatia of republic" kako bi vam filtrirao proizvode koji su dostupni u našoj regiji.

7. Sada kada ste izostavili aukcije, te se odlučili za direktnu kupovinu, potrebno je pronaći proizvod koji želite kupiti, kako biste izbjegli nepotrebne troškove, dobro je da si poredate cijene od manjih prema većim! To možete učiniti na način da pod "sort now" odaberete "Price + Shipping: lowest first".

8. Sada potražite proizvod koji želite kupiti, kada ste izabrali, kliknite na njega. Nakon odabira proizvoda, treba obratiti pažnju na neke detalje! Npr "feedback". Feedback je zapravo ocijena s kojom su kupci ocijenili prodavača, ukoliko je loš trgovac, feedback će biti manjeg postotka, ukoliko je trgovac dobar, on će imati visoki feedback! Preporučam da ne kupujete od onih prodavača koji imaju feedback manji od 90%.

9. Što se tiče cijene shippinga piše ispod cijene proizvoda ukoliko ste pratili korake iznad.

10. Nakon što je sve obavljeno, spremni ste za kupovinu! Kad kliknete "Buy it" gumb, pokrenuti će se proces u kojem morate potvrditi da kupujete taj proizvod, te nakon toga, sve što trebate jest logirati se/prijaviti na paypal i uspješno ste kupili proizvod!

11. Kroz par sekundi, na vaš e-mail stiže račun od paypala u kojem piše da su novci sa vaše kartice uspješno uplaćeni prodavaču! Sada vam preostaje čekati da vam poštar donese proizvod na vašu adresu stanovanja! 

Offline balicdim

 • Tržnica : (+7)
 • maxi forumaš
 • *****
 • Postova: 1130
 • Spol: Muški
 • master of transakšn
 • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
 • Mjesto: Osijek
 • Moj Skuter: KTM
 • Moja Kaciga: Nolan N43Air
 • MojSpuh: naTURal
Odg: Koraci za online kupovinu izvan Hrvatske
« Odgovori #2 : 13 Listopad, 2013, 14:12:41 »
Carina/PDV/ostali dodatni troškovi

P: Hoću li platiti carinu na predmet xy vrijednosti?
O: Carinska stopa se ne obračunava na pošiljke vrijednosti do 150 eura, a PDV se ne obračunava ako je roba vrijednosti do 160 kuna (otprilike 27 dolara ili 22 eura) ako vam paket šalje pravna osoba (tvrtka), odnosno do oko 330 kuna (45 eura) ako vam šalje privatna osoba. Iznimke:
"Uzastopne pošiljke" - u slučaju da pošiljke dođu jedna za drugom, carinik te pošiljke može smatrati komercijalnima i ne samo ocariniti ih, nego i poslati na špediciju, što znači i dodatne troškove (naknade špediteru). Što se smatra uzastopnim pošiljkama? To cariniku ostaje da sam procijeni, ovisno od paketa do paketa ili osobe do osobe - ako primate do jedan paket tjedno, ne biste trebali imati problema, a sve više od toga riskirate da vaši paketi potpadnu pod "uzastopne pošiljke". Najgora situacija je da paketi stignu isti dan. Naravno, problem je to što nemate utjecaja na to kad će paketi stići, nego uvjetno rečeno samo kad će biti poslani.
Dostavna služba - Sve što ide putem dostavnih službi automatski se carini (za to će se pobrinuti iz dostavne službe, dakle oni će dati robu na carinjenje umjesto vas), bez obzira na vrijednost robe. Ako želite izbjeći te troškove, NIKAD ništa ne naručujte putem dostavnih službi. Kad je u pitanju dostava putem dostavnih službi kod Shippinga za to obično piše "Expedited shipping". Uzmite u obzir i to da neki prodavači krivo odaberu vrstu dostave za neki proizvod, ali u opisu proizvoda napišu da šalju dostavnom službom.
Roba vrijednosti veće od 5.000 kuna - slično kao s dostavnim službama - takva roba ide na špediciju, dakle plaćaju se carina, PDV i troškovi špedicije (špediter ispunjava jedinstvenu carinsku deklaraciju i sređuje carinjenje umjesto vas).

 

P: Hoće li mi cariniti elektronički uređaj, recimo mobitel?

O:Na ovakvo pitanje povremeno se nađu "pametnjakovići" koji ekspresno bubnu "Na mobitele nema carine". U većini slučajeva pametnije je suzdržavati se od davanja takvog odgovora (postoje iznimke), iz više razloga. Prvi razlog je taj što postupak carinjenja ne podrazumijeva samo obračun carinske stope, nego podrazumijeva i obračun PDV-a, troškova carinjenja, troškova slanja poziva za carinjenje. Drugi razlog je što je carinska stopa za većinu uređaja daleko manja od stope PDV-a (ili je čak jednaka nuli), pa ako vam i ne obračunaju carinsku stopu, to ne znači da vam neće obračunati PDV koji iznosi izdašnih 25% ukupne vrijednosti paketa. Carinjenje je provedba carinskog postupka (dakle postupka kojeg provodi Carina kao ustanova, odnosno njezini djelatnici), a ne puko obračunavanje carinske stope na konkretni paket.

 

P: Kako ću znati hoće li mi paket cariniti ili ne?
O: Ako carina smatra da je roba vrijednosti veće od 160 kuna (ili 300 kuna ako vam paket šalje privatna osoba i označi kao dar, odnosno gift), dobit ćete poštom na adresu dostave paketa poziv za dostavljanje računa carini (taj ćete poziv poštaru platiti 9,5 kuna). Kamo i kako dostaviti račun piše u tom pismu. Tipično se traži da ili donesete/pošaljete račun na carinu ili da im račun faksirate ili pošaljete e-mailom (kod faksiranja ili slanja e-mailom obavezno navedite PCP broj koji vam piše na pozivu za dostavu računa). Ako šaljete e-mailom, PCP broj napišite bez ikakvih razmaka, točno u onom obliku koji vam piše na pozivu za dostavu računa (npr. PCP123/13) i stavite ga i u naslov poruke i u tijelo poruke. Kroz nekoliko dana trebali biste dobiti "automatski" izgeneriran povratni e-mail u kojem piše da je carina primila vašu e-mail poruku s računom.

 

Što je račun? Recimo ispis s PayPala ili eBaya (ili nekog drugog sajta na kojemu ste kupili robu) - možete isprintati račun (receipt) koji primite na e-mail. Bitno je da se vidi naziv i cijena robe i vi kao kupac. Ukoliko na računu s PayPala ne piše naziv robe, umjesto njega isprintajte račun ili narudžbu s eBaya ili sajta na kojem ste kupili dotičnu robu. Ako carina nakon što se joj poslali račun ocijeni da ste dužni platiti carinski dug, poslat će vam paket poštom, a prilikom preuzimanja morat ćete platiti sve troškove carinjenja (carinu + PDV + troškove carinjenja koji iznose oko 9 kuna po paketu).

 

P: Koliko carine ću platiti?
O: Obračun carinskog duga je malo kompliciraniji nego je bio do ulaska u EU. Ako je vrijednost pošiljke veća od 150 eura, carinski dug (carina + PDV) se obračunava na ukupnu vrijednost pošiljke (vrijednost robe + dostava). Ako je vrijednost pošiljke do 150 eura, onda se ne plaća carina (ako je carinska stopa veća od 0%), nego samo PDV.

 

Stopa carine ovisi o vrsti robe - za neke proizvode je 0% (tipično kompjutersku i drugu elektroničku opremu), za neke 10, 12%. Tablica se nalazi ovdje: http://www.carina.hr/Carina/CarinskiPostupakPosta.aspx#P18

Kako izračunati postotak od nečeg? 10% je 0,1 nečeg, 25 % je 0,25 nečeg. Znači, 25% od nečeg je nešto * 0,25.

Primjer računanja carinskog duga za paket vrijednosti 200 kuna koji je poslala pravna osoba (tvrtka) - neki sat košta 200 kuna, a dostava je 50 kuna. Ima li carine? Nema, jer je vrijednost manja od 150 eura. Ima li PDV-a? Ima, zato jer je paket slala pravna osoba, a paket je vrijednosti veće od 160 kuna, tj. 22 eura (isti bi slučaj bio da je paket poslala privatna osoba, a da je paket vrijednosti veće od 300 kuna).

 Iznos PDV-a je (200+50) * 0,25 = 62,5 kune. Dakle, za sat koji s dostavom košta 250 kuna koji vam je poslala pravna osoba trebate platiti 62,5 kune PDV-a. Plus poziv za carinjenje od 9,5 kuna (po novome naplaćuje se kad podižete paket) koji vam stigne na kućnu adresu nakon što roba završi na carini, plus 9 kuna za troškove carinjenja po paketu + možebitno nekoliko kuna naknade pošti za plaćanje uplatnicom.

###

Da sat košta više od 150 eura, onda bi carina bila 5%, a iznos carine biste dobili vrijednost paketa pomnožite s postotkom carine, u ovom slučaju 5% iliti 0,05; ujedno, PDV bi se tada obračunavao na ukupnu vrijednost paketa + carinu, znači konačna formula bi bila carinski dug = ukupna vrijednost paketa * (1+0,05) * 0,25. Ako ne razumijete ovu formulu, ponovno upišite srednju školu (ili zadnje razrede osnovne škole).

Što ako je carinska stopa 0%? Valjda ste dovoljno inteligentni da znate broj pomnožiti s nulom, zar ne? To dakle onda u praksi znači da na ukupni iznos paketa plaćate samo PDV (plus poziv za carinjenje i troškove carinjenja, znači još plus nekih dvadesetak kuna).
« Zadnja izmjena: 13 Listopad, 2013, 14:16:09 balicdim »

Offline balicdim

 • Tržnica : (+7)
 • maxi forumaš
 • *****
 • Postova: 1130
 • Spol: Muški
 • master of transakšn
 • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
 • Mjesto: Osijek
 • Moj Skuter: KTM
 • Moja Kaciga: Nolan N43Air
 • MojSpuh: naTURal
Odg: Koraci za online kupovinu izvan Hrvatske
« Odgovori #3 : 13 Listopad, 2013, 14:32:24 »
Procesi nakon kupovine

P: Kako znati gdje mi se paket nalazi, kako ga pratiti?
O: Za skuplje stvari tipično se daje tracking number bez dodanog plaćanja - broj poput CP454548786HK. Taj broj, koji se inače nalazi u Purchase Historyju na eBayu (kod drugih on-ine servisa nalazi se na drugim mjestima) uz svaki artikl koji je poslan u paketu s tracking brojem, može se upisati na različite servise koji omogućavaju praćenje pošiljki (tipično servis za zemlju iz koje se paket šalje), no u pravilu ćete to činiti putem ips.posta.hr (www.17track.net) Za neke proizvode nudi se doplata za tracking broj, dakle dogovorite se s prodavačem da mu platite za tracking broj koji dolar i onda ga dobijete čak i ako je riječ o jeftinoj robi. Napomena: pričekajte do 10 dana za provjeru gdje se paket nalazi, dakle nemojte odmah kad dobijete tracking number ići provjeravati i onda bezveze paničariti zašto nema nikakvih informacija.Kad paket stigne u HR možda ga već i zaprimite a da status još nije potvrđen.

P: Što se događa s paketom kad stigne u Hrvatsku?
O: Paket stiže u poštu u Zagrebu. Pošta ga potom dostavi u centralni carinski ured (vidjet ćete CUV u trackingu ako imate tracking broj za paket) i nakon provjere (može se od primatelja zahtijevati ispostava računa - ako treba račun, dobit ćete doma pismenu obavijest) i eventualnog carinjenja, Carina paket vraća natrag pošti u Zagrebu, nakon čega se on prosljeđuje u lokalni poštanski ured (lokalnoj pošti), iz kojeg će vam poštar dostaviti paket ili papirić s obavijesti da si paket podignete u pošti (npr. ako vas nije bilo doma ili je paket jako težak). Ako trebate platiti carinjenje, platit ćete ili poštaru kad vam donese paket ili u lokalnoj pošti ako ćete tamo preuzimati paket.

P: Kupio sam robu prije mjesec dana, ali paket mi još nije stigao. Nemam tracking broj pa ne znam gdje se nalazi. Što učiniti?
O: Paketi iz Kine i SAD-a tipično stižu otprilike za dva/tri tjedna, iako se to može produljiti, pogotovo ako su u pitanju praznici. Uglavnom, ne računajte da će vam paket doći za X dana, jer uvijek može doći do nekog zastoja u poštanskom prometu, paket se može negdje zagubiti itd.

Rok za otvaranje casea (žalbe, prijave) je 45 dana od plaćanja, a do kad točno se može otvoriti case piše uz svaki kupljeni artikl u Purchase History. Prije otvaranja casea uputno je kontaktirati prodavača i pitati ga gdje je naručena roba i to zato jer eBay kod prijave casea traži da se prvo kontatira prodavača.

Case nije nužno otvarati što prije - bitno je samo da se otvori prije isteka roka. Dakle, ako je prošlo mjesec dana, u redu je pričekati još desetak dana, jer se u pojedinim slučajevima dostava zna odužiti, pa taman otvorite case i stigne vam paket. Case obavezno otvoriti ako paket ne stigne, čak i ako ti prodavač kaže da će ti poslati ili da ti je već poslao drugi paket (samo što onda u prijavi onda treba odabrati da radite na rješavanju problema), jer ako se case ne otvoriš, kad prođe 45 dana od uplate, nema više nikakve mogućnosti za rješavanje problema, za dolaska do uplaćenog novca.

Također, case ne zatvarati prije nego paket stigne ili prodavač ne vrati uplaćeni novac. Obratiti pažnju kad ističe rok za zatvaranje casea (on je kraći nego za otvaranje casea) - dan-dva prije tog roka, ako problem nije riješen, case treba eskalirati (escalate), jer ako to ne učinite, eBay će smatrati da se postigli rješenje i neće se miješati, drugim riječima ostat ćete praznih ruku.

Kako kontaktirati prodavača i kako se case otvara?
 U Purchase History za svaki artikl postoje More Actions > Contact Seller, te More Actions > Resolve a Problem. Do sučelja za rješavanje problema može se doći i preko izbornika u gornjem desnom kutu web-stranice: Customer Support > Resolution Center.


P1: Pogreškom sam uzeo dva (ili više) istih itema. Kako poništiti narudžbu?
P2: Slučajno sam "kupio" proizvod koji zapravo nisam htio kupiti i nisam ga još platio. Ima kakve veze ako ne platim?

O: Kad se obvežete na kupnju (kliknete na Buy i to potvrdite), obvezali ste se to i platiti! Nema odustajanja! Dakle, ili platite "kupljeno" ili se dogovorite s prodavačem da otkaže narudžbu ili ćete snositi posljedice (proizvod koji niste platili vodit će vam se kao neplaćeni proizvod, a ako imate više takvih, eBay vam može ograničiti mogućnosti kupovanja ili čak ukinuti korisnički račun).

Dakle, ako ne želite platiti proizvod, onda kotaktirajte prodavača i zamolite ga da otkaže kupnju. Imajte na umu da sve ovisi o dobroj volji prodavača i o tome jesu li proizvodi u istom paketu tj. jeste li kao Quantity naveli 2+ komada. Ako ste greškom naručili dva proizvoda, pošaljite poruku prodavaču s otprilike ovakvim sadržajem: I ordered 2 items by mistake. Could you please cancel second order? I apologise for inconvenience. Thanks in advance.

Ako ste proizvod(e) platili i već su poslani (shipped), nema vam pomoći. Od narudžbe obično imate 2 do 24 sata da se javite da ste nešto greškom naručili. Prodavač vam ne mora poništiti narudžbu, to je isključivo njegova dobra volja jer ste se vi klikom na Buy ili biddanjem obvezali da ćete kupiti (platiti) taj proizvod, odnosno proizvode.

P: Ako piše Free shipping, je li to zaista besplatna dostava?
O: Ništa u životu nije besplatno. Ako piše Free shiping, znači da je dostava uračunata u cijenu proizvoda kojeg kupuješ.

P: Koliko xy u dolarima iznosi u kunama?
O: Za brzinsku konverziju valuta možete koristiti Google. U search bar upišite iznos valuta to valuta - npr. 20 USD to HRK (nije nužno pisati velikim slovima). Tečaj nije 100% precizan i vjerojatno ne odgovara tečaju vaše banke, ali može poslužiti za orijentaciju.

P: Ne mogu platiti proizvod uz poruku "transaction denied by your card issuer, link another debit or credit card." Proizvod košta 27 funti, a na deviznom računu imam 30 funti (ugovorena valuta na kartici je euro, ali sam pretvorio u funte).
O: Ako te zaista zanima zbog čega je transakcija odbijena, kontaktiraj svoju banku i pitaj - to ti nitko drugi ne može reći. Moguće je da moraš uvijek imati neki minimalni iznos na računu ili da si se jednostavno preračunao, da je u pitanju konverzije valuta, odnosno tečaj. Ili pak jednostavno uplati još 100 kuna (i provjeri da je sjelo na račun!) pa si onda siguran da imaš dovoljno novca na računu, pa ponovno pokušaj platiti proizvodUsput rečeno, vlasnici kreditnih kartica uglavnom su pošteđeni ovakvih problema, jer račun za kupljene stvari stiže krajem mjeseca.

P: Treba li mi dozvola od HAKOM-a za mobitel, tablet ili drugi uređaj (npr. Kindle) s WiFi ili kakvom drugom bežičnom vezom?
O: Ne! Nekad je trebala, danas više ne. Danas dozvolu (Izjavu o sukladnosti) moraju ishodovati samo pravne osobe (uvoznici, distributeri) koje namjeravaju opremu staviti na tržište. http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2012_02_25_645.html

P: Zašto paketima iz Kine ili Hong Konga u određeno doba godine tipično treba jako puno vremena da stignu?
O: U prosincu i u veljači mnogi imaju praznike. Npr. hongkonška (možda i još koja druga) pošta prestaje slati pakete u europske zemlje obično u prvoj polovici prosinca. Pošta proradi obično u prvim danima siječnja sljedeće godine. S druge strane, Kinezi slave Novu godinu u prvoj polovici veljače.

P: Što da stavim pod State/province kad se registriram?
O: To polje je predviđeno za upisivanje naziva "savezne države" ili republike ako je riječ o (kon)federaciji. Ako si iz Hrvatske, preporučljivo je upisati CROATIA, verzalom tj. velikim slovima, da bi se smanjila šansa da netko zamijeni Hrvatsku za neku drugu zemlju, tj. kako bi više pazili u koju točno zemlju šalju paket.
« Zadnja izmjena: 13 Listopad, 2013, 14:48:17 balicdim »

Offline balicdim

 • Tržnica : (+7)
 • maxi forumaš
 • *****
 • Postova: 1130
 • Spol: Muški
 • master of transakšn
 • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
 • Mjesto: Osijek
 • Moj Skuter: KTM
 • Moja Kaciga: Nolan N43Air
 • MojSpuh: naTURal
Odg: Koraci za online kupovinu izvan Hrvatske
« Odgovori #4 : 13 Listopad, 2013, 14:42:51 »
Online shopovi kao ebay i/ili specijalizirani za određenu robu

Naravno ima tu još nebrojen broj online shop-ova

neki od poznatijih pored ebay-a (provjerene stranice) su

KINA (free world wide shipping + svega i svačega)

www.aliexpress.com nema mogućnost paypal-a ali je SZK odlična i kraći je proces negu kod ebay-a

www.dx.com

www.dinodirect.com (isti dx amo druga lokacija)

www.lightake.com

www.priceangels.com

www.focalprice.com

www.chinabuye.com

www.everbuying.com

www.amazon.com (ima više domena ovisno o državi)

www.ioffer.com (kupnja na vlastiti rizik jer je 95% lažnjaka na stranici)


EU (+ dostava, neću definirat gdje je kolika dostava, malo potražite)

DVD, PC, PS3, XBOX,... igre

www.game.co.uk

www.thehut.com

www.zavvi.com

www.gamestation.com

www.shopto.net

www.sendit.com

www.base.com

Odjeća, sportska oprema

www.sportsdirect.com - najjeftinije

www.marksandspencer.com - nekad nije bilo paypal-a sad neznam...

www.houseoffraser.co.uk

Naočale

http://www.selectspecs.com/

Moto dijelovi

www.sip-scootershop.com

www.scooter-center.com

www.easyparts.nl

www.scooter-attack.com


preporuke članova foruma

ivano_007
Jedne od najprovjerenijih stranica za sve i svašta počevši od mobitela do stolnog tenisa

http://www.banggood.com/

http://geekbuying.com/

« Zadnja izmjena: 05 Studeni, 2013, 11:31:48 balicdim »